Praktikus háztartási
helyiségek

Mára szinte minden háztartás alap felszereltségébe tartozik a mosógép, ezen kívül egyre elterjedtebb a szárítógép használata is. A kisebb háztartásokban pedig a kombinált mosó-szárítógépek használata nyer teret. Lakberendezői szemmel az az általános javaslat, hogy ha egy mód van rá, rejtsük el ezeket a gépeket, de még jobb, ha külön háztartási helyiséget tudunk kialakítani a lakáson, házon belül. Az alábbi bejegyzésben mindegyikre keresünk példát. Kezdjük a szűkösebb terekkel.

 

Akár van háztartási helyiségünk, akár nincs, minimum egy ilyen szekrény kell a legkisebb lakásban is, ahová a porszívót, a partvist és társait el lehet rejteni. E nélkül a rendezett élettér kialakítása esélytelen.M

Itt egy kis lakás fürdőszobájában került elhelyezésre a mosó- és a szárítógép. A két gép egymásra helyezése úgy oldható meg biztonságosan, hogy az elöl töltős mosó- és szárítógépekhez összeépítő keretet kell vásárolni. Érdemes a már beépített gépeket eltakarni, akár ilyen zsalugáter jellegű ajtókkal.

Szintén pótmegoldás, ha egy közlekedőben vagy folyosón rejtjük el a gépeket, mint ezen a képen. Ötletesen oldották meg, hogy ajtó másik oldalára tükör került. Azonban ne feledkezzünk el a megfelelő szellőzés kiépítéséről. Egyébként a működés közben termelődő hő és pára miatt jobb megoldás lenne a tolóajtó, hogy folyamatosan nyitva tudjuk tartani, legalább amíg a gépek használatban vannak.

Amennyiben rendelkezésre áll egy külön helyiség, akkor a hely nagyságától függően rakhatjuk a gépeket egymás mellé is. Sőt, ha találunk egy ügyes asztalost, akkor egy masszív alap építésével magasabbra rakhatjuk a gépeket, így nem kell lehajolni a be és kipakoláskor.

Ha kihúzható fiókunk is van, akkor akár a szennyes kosarat is rá tudjuk tenni, így még könnyebb a dolgunk.

További ötlet, hogy a szekrényajtóra kerülhet nyílás, így akár válogatva is rakhatjuk a szennyest. A gyerekek kedvéért akár meg is jelölhetjük az egyes nyílásokat.

Hát, ehhez már nagyon rendszerető és „pro” családnak kell lenni, de azért meg lehet próbálkozni vele 🙂

Az egymásra helyezett gépek mellé tervezhetünk nyitott polcot és ide rakhatjuk a mindennapi használatú flakonokat, tisztítószereket.

A helyiséget feldobhatjuk színes bútorral vagy mintás csempével, ami illik az egész lakás, ház hangulatához. Ne feledkezzünk el a vízvételi lehetőség kialakításáról sem, hiszen a mosókonyhában szükség van mosdóra.

Családi házak esetén a mosókonyha rendszerint az alagsorba kerül, de szükség esetén kialakíthatjuk a tetőtérben is.

Gyors vasaláshoz ide is rendszeresíthetjük a vasalóállványt.

Amennyiben a helyiség mérete engedi, a falakra rakhatunk fix és lehajtható szárító eszközöket, illetve vállfa tartót is.

Használjunk ki minden felületet a szárításra, hogy a lakótérben ne kelljen a száradó ruhák látványában gyönyörködni. Mindenképp legyen a gép mellett plusz szárító felület – akár pult alól kihúzható -, mert bár egyre korszerűbbek a szárítógépek, még mindig vannak olyan kényes textilek, melyeket nem lehet berakni szárítani, mert esetleg összemennek a hő hatására.

Képek forrása: Pinterest