13 +1 megoldás a könyveid tárolására

Akinek az életében napi program az olvasás, bizonyára szembesült már a jelenséggel, hogy hamar össze tudnak gyűlni a könyvek, melyeket valahol tárolni szükséges. Ezekre mutatok most szebbnél szebb ötleteket.

 A könyvespolc mögötti falszakaszt fessük vagy tapétázzuk élénk színűre, mely szín, illetve minta a lakás egyéb helyiségeiben is visszatérhet (1., 6., 8. fotó).

Helytakarékos megoldás, ha körbe építjük polcokkal az ajtót, (2. fotó), vagy akár térelválasztó szerepet is betölthet az állványunk (3. fotó). Találunk példát arra is, ha kimondottan dekorációs célra szeretnénk használni a könyvespolcot, ilyenkor figyeljünk arra, hogy ne terheljük túl könyvekkel, dekortárgyakkal. A 4. fotón egy igazán különleges, „keretezett” példát látunk erre, klasszikus enteriőrben.

Modern terekben elvárás lehet a letisztult hatás, így itt játszadozhatunk a részben nyitott, részben – különböző méretű ajtókkal – zárt megoldásokkal, mint az 5. fotón. Nagy előnye, hogy gyorsabb a portalanítás is.

Ha vannak nagy becsben tartott darabjaink, albumok, fotós könyvek, amiket alkalmanként szívesen előveszünk és lapozgatunk, akkor képtartóra is helyezhetjük őket és egyúttal egy falszakaszt is dekorálhatunk velük (7. fotó).

A 9. fotó már egy komplexebb megoldást szemléltet: sínen mozgatható, összecsukható polcrendszert, ehhez bizony térre van szükség.

De amikor minden centiméter számít, jó megoldás lehet a kihúzható, keskeny polcos elem, mely a beépített gardóbszekrény végébe vagy akár galéria alá is betervezhető.

A 11. fotón látható építészeti elemet tekinthetnénk problémás résznek is, azonban ha nézőpontot váltunk, akkor egy fókuszpontot is kialakíthatunk belőle.

A 12. fotó ennek épp az ellenkezője: kiugró helyett beugró. Így kapunk egy rendkívül hangulatos kuckót a vasárnap délutáni sziesztához.

Ha úgy érezzük, nincs szívünk megválni a könyveinktől, akkor a 13-14. fotón látható kompozíciókból érdemes csemegéznünk.