Egy fürdőszoba újjászületése

Az alábbi fürdőszoba felújítás egy a szívemhez közel álló középkorú házaspár családi házában valósult meg. A helyiség és annak összes alkotóeleme egyidős volt magával a házzal, mely 1983-ban épült, így bőven megérett minden a cserére. A munka másik célja az volt, hogy a Tulajdonosok szerettek volna felkészülni idős korukra: a mozgás minél szabadabbá tétele érdekében eltávolításra került a fürdőkád és helyette edzett üveggel határolt „walk-in” zuhany került kialakításra. A lehetőségekhez mérten törekedtünk a költséghatékony megoldásokra. 

Emod furdoszoba regi fotok

A felújítást megelőzően két variáció készült az elrendezésre. Végülis a Tulajdonosok igénye szerint maradt a helyiség eredeti beosztása. Ennek oka a megszokás és a meleg víz útjának figyelembe vétele, mely így rövidebb szakaszon jut el a csaptelepekhez, ami egy átfolyós vízmelegítő esetén nem mellékes szempont. Nem beszélve a környezettudatos szemléletmódról, mely a Megbízókat egyébként tökéletesen jellemzi.

Emod furdoszoba berendezes axonometria

A felújítás, pontosabban a bontás egy szép tavaszi napon kezdődött. Miután a falról lekerült a csempeburkolat, hamar világossá vált, hogy az új burkolat számára megfelelő felület előkészítése rendkívül idő- és költségigényes lenne, ezért született meg a döntés, hogy gipszkarton lapok képezik majd az alapot.

Stílust tekintve egységes, letisztult helyiség kialakítása volt az igény, így esett a választás a 60×30 cm-es Qubus Soft Grey gres padlólapokra, melyet az OBI-ban találtunk. A falra és a padlóra is ugyanez a lap került. Ajtómagasságig raktuk a csempét, a fuga színe a falon fehér, a padlón világos szürke lett.

A zuhanyzóban szükség volt némi trükkre a burkoló mester részéről, hogy meg legyen a szükséges lejtés. A fal mellé padlósíkra építhető zuhanyfolyóka került, így oldódott meg a vízelvezetés. Korábban volt padlóösszefolyó a fürdőszobában, de a felújítás során ezt megszüntettük, a fentiek miatt a továbbiakban nincs rá szükség. 

bathroom tools

Bár a helyiségben van egy kis ablak, a szellőzés így elvileg megoldott, de biztonságképp egy plusz ventilátor került beépítésre a tükör feletti részen. A ventilátor a helyiség világítással összhangban működik, illetve időzített kapcsolóval van ellátva: a központi világítás felkapcsolásakor működésbe lép, lekapcsolás után 2 percig működik, majd leáll. 

A helyiségben van egy világító test a mennyezeten, ez szolgáltatja a központi világítást, ezen kívül pedig a tükör felett van két LED-es, a bútorba épített mini lámpatest. Apropó, a bútort az OBI-ban vásároltuk kompletten: alsó szekrény, mosdóval és felette a tükörrel egy szettben volt kapható, fantázia neve Zoja. A tükör melletti pipere szekrény meg volt korábbról, ez tökéletes állapotú, így megtartottuk. 

A „walk-in” zuhany a Megbízók régi vágya volt: ez most teljesült és talán mondanunk sem kell, hogy imádják. A használata új szokás bevezetését igényelte: aki utoljára zuhanyozik, annak bizony le kell húznia a felesleges vizet és párát az üvegről 🙂 Így viszont sokáig megőrizhető a szépsége.

Emod_furdoszoba_kesz